Bedrijf
De sannen geit
De sannen geit
De nubische geit
De nubische geit

In 1995 begonnen we naast onze melkkoeientak een tweede tak met het melken van geiten. In de loop der tijd zijn de koeien verdwenen en hebben we nu ca 1500 geiten ,waarvan we er 1000 melken.


We zijn begonnen met het ras Saanen, omdat deze de meeste melk geven. Om het vet en het eiwit gehalte wat omhoog te krijgen zijn we later in gaan kruisen met de nubische geit.

We melken met ongeveer 1500 geiten in totaal .... kg melk vol. Dit is ongeveer ... liter per geit.

 

Wij hebben gekozen voor het systeem: duurmelken. Dit houd in dat we alleen de jonge geiten af laten lammeren. Door deze goed te voeren en goed te huisvesten en behandelen,  blijven deze heel lang melk geven.

 

Het aflam proces leid tot veel problemen bij de ouder geiten. Doordat we de oudere dieren niet meer laten lammeren, voorkomen wij die problemen.


De geiten lopen in een potstal. Dit houdt in dat de dieren alleen op stro lopen. Door iedere dag wat schoon stro er in te strooien, houden de dieren altijd een schone stal. Het stro wordt machinaal in de stal gestrooid.

Door ervoor te zorgen, dat er altijd schoon stro in de stal ligt, is de ziektedruk onder de geiten ook laag.

De geiten krijgen allemaal individueel krachtvoer in een automaat. De hoeveelheid krachtvoer wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid melk die ze geven. Dit wordt iedere 6 weken in de melkstal gemeten.


Verder krijgen de geiten ‘s zomers onbeperkt vers gras samen met wat hooi. Het gras wordt allemaal op het eigen bedrijf geteeld.

Het gras wat over is, wordt ingekuild om als voer te dienen voor de winterperiode.

In de winter krijgen ze onbeperkt kuilgras in combinatie met wat hooi.



De geiten die moeten lammeren blijven gewoon in het hok bij de andere geiten lopen. Als ze gelamd hebben, verhuizen ze naar de melkgeiten.

De bokjes die geboren worden blijven eerst een klein poosje bij de moeder lopen. Hierna worden ze opgehaald door de bokken mester.

De geitjes gaan met zijn allen in een groepshok



Als de lammetjes oud genoeg zijn, verhuizen ze naar grotere hokken.

Als ze een gewicht bereikt hebben van 35 kg gaan ze bij de bok. Na een draagtijd van ongeveer 5 maanden worden dan de lammetjes weer geboren als alles goed gaat.